A T H U M ‘Dan “Pozitif Ayrımcılık Bağlamında Kadın Hakları” Paneli
DPÜ’de Aile ve Toplum Hizmetleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATHUM) tarafından “Pozitif Ayrımcılık Bağlamında Kadın Hakları” konulu bir panel gerçekleştirildi. 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü münasebetiyle düzenlenen panelde, DPU Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Göçmez ve Athum Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Tijen Tülübaş giriş konuşmalarını gerçekleştirdiler. DPU İİBF Kamu Yönetimi Bölümü Hukuk Bilimleri ABD öğretim üyesi Doç. Dr. Fatih Kırışık, DPU Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Hiçdurmaz ve DPU Hukuk müşavirliği avukatlarından Av. Yılmaz Sukuşu panel konuşmalarıyla yer aldı. ATHUM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Çınar Kaya Panelin moderatörlüğünü yürüttü.
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren DPU Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Göçmez yeni kurulmuş olan uygulama ve araştırma merkezlerinden biri olan ATHUM hakkında bilgi vererek, merkezin kuruluşunu üniversite yönetimi olarak çok önemsediklerini, aile ve toplum konulu çalışmaları ile üniversitenin toplumsal sorunlara önemli katkılar sunacağına inandıklarını vurguladı. Kadın hakları konusunu gündeme getiren bu panelin merkezin ilk etkinliği olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Göçmez, katılımcı ve dinleyicilere panele katılımlarından dolayı teşekkürlerini iletti.
ATHUM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Tijen Tülübaş, 5 Aralık Dünya Kadınlar Günü ile ilgili bilgiler verdi. Dünya çapında ilk kadın hakları bildirgesinin yayınlanması ile kutlanmaya başlayan bu günün Türk kadınları için özel bir anlamı olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Tijen Tülübaş, Türk kadınlarının 5 Aralık 1934 yılında kabul edilen kanun ile milletvekili seçme-seçilme hakkını elde ettiklerini anlattı. Kadın hakkı meselesinin bir insan hakları meselesi ve sosyal adaletin bir gereği olduğunu vurgulayan Tülübaş, toplumların bu konuda bilinçlendirilmesi, eğitilmesi ve farkındalığın artırılmasının kadın haklarına yönelik düzenlemelerin hayata geçirilmesi açısından elzem olduğuna dikkat çekti.
Doç. Dr. Fatih Kırışık, “İnsan Hakları ve Eşitlik İlkesi Açısından Pozitif Ayrımcılık” başlıklı konuşmasına Anayasa’nın 10. maddesinde yer alan eşitlik ilkesine yönelik açıklamaları ile başlamış, bu maddenin devlete dezavantajlı gruplar lehine pozitif ayrımcılık yapma yetkisi verdiğini hatırlatmıştır. Kadına yönelik pozitif ayrımcılık sürecinde kadınları bir grup değil bir birey olarak ele almanın önemine dikkat çeken Doç. Dr. Fatih Kırışık, her kadının ihtiyaç, istek ve beklentilerinin farklı olabileceğini, bu ihtiyaç ve beklentilerin araştırılarak bunları karşılayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Hiçdurmaz, “Uluslararası Göç Sürecinde Kadın Olmak” başlıklı konuşmasında kadınların neden göç ettikleri ya da göç etmeye zorlandıkları, göç süreci ve sonrasında erkeklerden farklı olarak ne gibi olumsuzluklarla karşı karşıya kaldıklarıyla ilgili bilgiler verdi. Göçmen ve kadın olmanın iki boyutlu bir dezavantaj yaratarak kadınların kesişen ayrımcılık ile karşı karşıya kalmalarına neden olduğuna dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Zeynep Hiçdurmaz, kendilerine daha iyi bir hayat kurma hayali ile çıktıkları yolda kadınların taciz, tecavüz, saldırı, suiistimal ve istismar edilme gibi travmatik sorunlarla yüzleşmek zorunda kaldıklarını belirtti.
Av. Yılmaz Sukuşu, “6284 Sayılı Kanun’da Kadına Tanınan Haklar” başlıklı konuşmasında yeni çıkarılmış olan bu kanunun hem kadınlara hem de tüm aile bireylerine ne gibi haklar tanıdığı konusunda bilgilendirmeler yaptı. Türkiye’de kadınların fiziksel şiddet yanında psikolojik, ekonomik ve cinsel şiddetle karşı karşıya kaldıklarını belirten Av. Yılmaz Sukuşu, bu yeni çıkan kanunla birlikte tüm şiddet türlerine karşı kadını koruyan tedbirlerin getirildiğine dikkat çekti.
Panelistlerin kısa özgeçmişleri ve dönüt ve soruların iletilebileceği iletişim adresleri paylaşıldı. İlgi toplayan panel sonunda panelist ve katılımcılara teşekkür edilmesiyle program sona erdi.